CO: Online workshop Vánoční rybí tradice a jejich obraz ve specifických pramenech
KDY: 15. 12. 2020 online
Prezentace tradičního pojetí přípravy rybích pokrmů pro štědrovečerní tabuli na příkladu vybraných receptů z kuchařských knih autorů, kteří ovlivnili vývoj kulinárních tradic českých zemí a možnosti moderní aplikace v současné veřejné i privátní praxi. Realizace workshopu se opírá o aktuální výsledky teoretického interdisciplinárního výzkumu s akcentem na analýzu a hodnocení písemných pramenů a orálních výpovědí, o zjištění terénní dokumentace a o výsledky experimentální retro-gastronomie.
PROGRAM:
10:00 – Zahájení workshopu
10:15 – Teoretická část workshopu Ryba v křesťanské symbolice (Mgr. Igor Zmeták, Ph.D.) Ryby a vodní živočichové se zřetelem na postní a vánoční stravování v kuchařských příručkách (prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.) Rybí kuchyně na příkladu stěžejních kuchařských knih české provenience a možnosti jejich aplikace v současné praxi (PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.)
11:15 – Praktická část workshopu Vánoční rybí pokrmy s potenciálem českého kulinárního dědictví. Experimentální příprava a prezentace (s videoprogramem)
11:45 – ODBORNÁ DISKUSE, NÁMĚTY PRO APLIKACI V PRAXI
12:00 – ZÁVĚR WORKSHOPU
Více informací naleznete zde.
Workshop byl připraven v rámci řešení projektu NAKI II. Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057).