V prostorách Národního zemědělského muzea v Praze bude představena problematika významu specifické částí národního kulturního dědictví – rybářské kultury z hlediska jejího využití v sociálním a ekonomickém prostředí současné české společnosti.
Česká rybářská tradice již od nejstarších dob kladla značné nároky na zachování kvality rybího masa při přepravě a distribuci, jakož i na humánnost způsobu přepravy ryb na delší vzdálenosti. Ryby jako obchodní komodita představovaly pro tehdejší producenty výnosný zdroj finančních prostředků, důstojně reprezentovaly české země a šířily jejich věhlas do ostatních evropských států. Na území českého státu nebyly konzumovány pouze sladkovodní ryby, nýbrž i konzervované mořské ryby.
Otázka zpracování, využití a konzumace ryb se tak stala mnohovrstevnatou problematikou nazíranou optikou mnoha oborů a metodologických přístupů. Na příkladech vybraných sbírkových předmětů se výstava pokouší vyzdvihnout bohatou historickou a kulturní tradici českého rybářství a rybníkářství a nastínit cestu ryby od přepravy, uchování, prodej a přípravu až na talíř. Jedním z hlavních témat se také stala konzumace kapra v období vánočních svátků a obecně symbolika ryby.
Výstava probíhá 23. 10. 2020 – 28. 3. 2021